2nd HEALTH INNOVATION CONFERENCE

Τα συστήματα υγείας έχουν επιτακτική ανάγκη από καινοτόμες λύσεις σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας: στην προσφορά προς τους ασθενείς, στην τεχνολογία και στα μοντέλα διοίκησης και διαχείρισης. Λύσεις που θα ικανοποιούν ένα βασικό στόχο: «Να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα, δίνοντας τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα».

Η ανάδειξη τέτοιων καινοτομικών λύσεων ήταν ο σκοπός του 2ου Health Innovation Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 17 Μαΐου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στο συνέδριο πήραν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της Πολιτείας και των αρμοδίων, δημοσίων οργανισμών (ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΥΠΕ, νοσοκομεία), συλλόγων ασθενών και ιατρικών φορέων, καθώς και στελέχη ελληνικών και διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών, εταιρειών ιατρικού εξοπλισμού και ιδιωτικών νοσοκομείων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και του Pharma Innovation Forum.

Σας ευχαριστούμε !

 

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

SOCIAL

44.000+ impressions

12.700+ impressions

11.500+ impressions

1.100+ account views

photo_hic

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_hic

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Καλωσόρισμα
Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

Ο κ. Ουζούνης καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, χορηγούς και υποστηρικτές του 2nd Health Innovation Conference. Τόνισε ότι το περιεχόμενο του συνεδρίου έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι πλήρες και ευρωπαϊκών προδιαγραφών και τα συμπεράσματά του θα διαχυθούν μέσα από όλα τα media της Ethos Media. Στη συνέχεια ο κ. Ουζούνης μίλησε για τη στρατηγική της εταιρίας, η οποία με την ενεργή παρουσία της σε επτά τομείς της ελληνικής οικονομίας στόχο έχει να γίνει ο «καλός αγωγός» μεταξύ του αισθήματος και της τεχνογνωσίας της αγοράς και του κοινού που είναι είτε οι θεσμικοί φορείς είτε οι πολίτες και οι decision makers αυτής της χώρας.

Θεσμικός Χαιρετισμός
Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) & Γενικός Διευθυντής, Novo Nordisk Ελλάς

Την ανάγκη ενός μίγματος διεύρυνσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ζήτησε ο Ο. Παπαδημητρίου. «Aν δεν τις υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό, θα ακυρώσουμε την όποια ανάσα θα δώσει βραχυπρόθεσμα η διεύρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης» ανέφερε.

Θεσμικός Χαιρετισμός
Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος, PhRMA Innovation Forum, Διευθύνων Σύμβουλος, Janssen Ελλάδος, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, Πρόεδρος, AMCHAM Pharma Committee

Ομιλία – Παρουσίαση
Ευάγγελος Λιάτσικος, MD, PhD, Καθηγητής Ουρολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών & Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Ενδοσκοπική Εταιρεία

«Κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη καινοτομίας, αλλά το brain-drain» τόνισε ο Ε. Λιάτσικος. Όπως διαπίστωσε, ένα ακόμη πρόβλημα είναι οι ελάχιστες μελέτες που διεξάγονται στον ελλαδικό χώρο, καθώς και η απουσία αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών με αποτέλεσμα συχνά η εμπορική προώθηση να προηγείται.

Ομιλία – Παρουσίαση
Αχιλλέας Γραβάνης,  Professor of Pharmacology, School of Medicine University of Crete, Researcher IMBB-FORTH, Affiliated Research Professor, Center of Drug Discovery, Northeastern University

Σύμφωνα με τον Α. Γραβάνη, αν και κάθε χρόνο οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν 65 δις δολάρια σε κοινά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας με τα πανεπιστήμια, η Ελλάδα την τελευταία 5ετία έχει προσελκύσει μόλις 1,1 δις ευρώ. «Ιδεοληψίες και αναχρονισμοί έχουν κρατήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο περίκλειστο και σε απόσταση από το οικονομικό γίγνεσθαι και την επιχειρηματικότητα» σημείωσε.

Ομιλία – Παρουσίαση
Φώτης  Σακελλαρίδης, CEO, Qualia Pharma

Για τον Φ. Σακελλαρίδη, παρόλο που το γνωσιακό κεφάλαιο στην Ελλάδα είναι μεγάλο, οι συνεργασίες αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο. «Αφορούν μεμονωμένες πρωτοβουλίες εταιριών και ιδρυμάτων. Μία από αυτές είναι η Qualia Pharma» διευκρίνισε.

Ομιλία – Παρουσίαση
Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, Ph.D., MBA, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο Π. Ζουμπουλάκης εκτιμά ότι ο λόγος για τον οποίο δεν αξιοποιούμε τις υπάρχουσες δυνατότητες είναι η απουσία του κατάλληλου οικοσυστήματος. Προϋπόθεση για την ανάπτυξή του είναι «η διευκόλυνση των συνεργασιών, η ενδυνάμωση της μετακίνησης εξειδικευμένου προσωπικού μεταξύ ακαδημίας & επιχειρήσεων και η δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας σε νέους επιστήμονες».

Ομιλία – Παρουσίαση
Χαράλαμπος – Φίλιππος Ιωσηφίδης,  Managing Partner Europe,  Iota Omega Ventures Pte Ltd

Κατά τον Χ. Ιωσηφίδη, η παθολογία της καινοτομίας δεν βρίσκεται στα πανεπιστήμια και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στα «γρανάζια» του κράτους. «Οι καθυστερήσεις σε πρόβλεψη κόστους και χρόνου υλοποίησης, δημιουργούν διάφορα προβλήματα, τα οποία ωστόσο μπορούμε να λύσουμε κάνοντας management όλων των ενδιαφερομένων πλευρών» τόνισε.

Στρογγυλό τραπέζι 1: «Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα για την προώθηση της Καινοτομίας στην Υγεία»

Συντονιστής: Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Αχιλλέας Γραβάνης, Professor of Pharmacology, School of Medicine University of Crete, Researcher IMBB-FORTH, Affiliated Research Professor, Center of Drug Discovery, Northeastern University
Φώτης Σακελλαρίδης, CEO, Qualia Pharma
Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, Ph.D., MBA, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Χαράλαμπος – Φίλιππος Ιωσηφίδης,  Managing Partner Europe,  Iota Omega Ventures Pte Ltd

Ομιλία-Παρουσίαση
Γιώργος Κλέτσας, Manager, Technology, Greece & Balkans, IQVIA

Στα οφέλη της τεχνολογίας blockchain που επιτρέπει την αποθήκευση και το διαμοιρασμό δεδομένων από πολλούς χρήστες, με έναν πιστοποιημένα ασφαλή τρόπο, αναφέρθηκε ο Γ. Κλέτσας. «Μπορεί να βοηθήσει σε σύνθετα προβλήματα, αλλά και να λειτουργήσει ως καταλύτης για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης σε ακόμα περισσότερες εκφάνσεις της Υγείας» επισήμανε.

Case Studies καινοτομιών στο χώρο της υγείας

Ομιλία-Παρουσίαση
Θανάσης Βράτιμος, Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Ανάπτυξης, GIVMED

Στο παράδειγμα της GIVMED μέσω της οποίας έχουν σωθε» 20.000 συσκευασίες φαρμάκων (αξίας 200.000 ευρώ) μέσα σε 2 χρόνια, αναφέρθηκε ο Θ. Βράτιμος. «Διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια» εξήγησε.

Ομιλία-Παρουσίαση
Αναστάσιος Ρεντούμης, Manager Υπηρεσιών Υγείας, Innovation Manager & Πρόεδρος, ΜΚΟ Σ.Ο.Φ.

Στις προοπτικές των διασπαστικών τεχνολογιών οι οποίες κερδίζουν έδαφος στον χώρο της υγείας, αναφέρθηκε ο Α. Ρεντούμης. «Παρόλα αυτά, οι νέες λύσεις, δημιουργούν και νέα προβλήματα» σημείωσε, ζητώντας ένα στρατηγικό για την ηλεκτρονική υγεία και την καινοτομία.

Ομιλία-Παρουσίαση
Καθηγητής Πάνος Ε. Βάρδας MD, Ph D (London, UK), Συντονιστής του Τομέα Καρδίας, Όμιλος ΥΓΕΙΑ, Πρόεδρος της ESC (2012-2014), Επισκέπτης Καθηγητής, Imperial College, UK, Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, ESC

Συναρπαστικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις που αναμένονται στην καρδιολογία και στην καρδιαγγειακή ιατρική ευρύτερα την επόμενη 25ετία, ο Π. Βάρδας. «Τα  κύρια πεδία αυτής της εξέλιξης είναι οι μικρές συσκευές (miniaturization), το digital health και η απεικόνιση» υπογράμμισε.

Ομιλία – Παρουσίαση
Σωτήρης Τσιάφος- Τσιάρας, Στρατιωτικός Φαρμακοποιός, MSc Logistics & Supply Chain Management, Project manager ιχνηλασιμότητας επεμβατικών υλικών, 401 ΓΣΝΑ

Tα οφέλη της υιοθέτησης σύγχρονων προτύπων οργάνωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων στο 401 ΓΣΝΑ ανέδειξε ο Σ. Τσιάφος-Τσιάρας. Στο νοσοκομείο είναι σε εξέλιξη πιλοτικό έργο αυτοματοποίησης της διακίνησης των επεμβατικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με τη χρήση του διεθνούς συστήματος προτύπων GS1.

Ομιλία-Παρουσίαση
Σπύρος Γκίκας, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου, GE Healthcare

Η κλινική αποτελεσματικότητα, η παραγωγικότητα, η λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα και η ικανοποίηση του ασθενή επιβάλλουν νέες απαιτήσεις στη στοχοθέτηση της Διαχείρισης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, για τον Σ. Γκίκα. «Η ιατρική τεχνολογία ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές συνεισφέροντας επιλογές, αρκεί η αξιολόγησή της να επιτρέψει τη διάχυση και υιοθέτησή της στο χώρο της υγείας» ανέφερε.

Ομιλία – Παρουσίαση
Καθηγητής Κυριάκος Κυριάκου, PhD, FRMS, Ανώτερος Βιοχημικός, Υπεύθυνος Τμήματος ΗΜ/Μοριακής Παθολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

«H γενετική αποτελεί ίσως το ισχυρότερο διαγνωστικό μέσο» ανέφερε ο Κ. Κυριάκου, αναδεικνύοντας ωστόσο την ανάγκη να ενισχυθούν οι ερευνητικές προσπάθειες και να ενδυναμωθούν ανερχόμενοι τομείς και δομές. «Επιβάλλεται, επίσης, η αγαστή συνεργασία και η δικτύωση εθνικών κέντρων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων και της βιομηχανίας εφαρμογής της γνώσης» πρόσθεσε.

Ομιλία-Παρουσίαση
Χρήστος Αντωνόπουλος, MD PhD, Δ/ντης Τμήματος Ογκολογίας/ Αιματολογίας, AstraZeneca Ελλάδος

Την άποψη ότι δεν χρειάζεται να αυξηθεί ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας εξέφρασε ο Χ. Αντωνόπουλος. Αντίθετα, «απαιτείται ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για την άμεση και συνεχή αποζημίωση της εξέτασης των βιοδεικτών που είναι απαραίτητοι για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, όπως για παράδειγμα η εξέταση για την ανίχνευση μεταλλάξεων BRCA» τόνισε.

Ομιλία-Παρουσίαση
Agata Jakoncic, Διευθύνουσα Σύμβουλος, MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας 

Ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία, ζήτησε η A. Jakoncic. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει «έμφαση στην πρόληψη και την υιοθέτηση στρατηγικών για την διαχείριση της πολύ-νοσηρότητας, απελευθέρωση πόρων για την χρηματοδότηση της καινοτομίας, καθιέρωση των κατάλληλων μηχανισμών ΗΤΑ, βελτίωση της διαχειριστικής ικανότητας του συστήματος».

Στρογγυλό Τραπέζι 2: «Βιοδείκτες και Γενετική του καρκίνου»

Συντονιστής: Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Καθηγητής Κυριάκος Κυριάκου, PhD, FRMS, Ανώτερος Βιοχημικός, Υπεύθυνος Τμήματος ΗΜ/Μοριακής Παθολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου
Γιώργος Νασιούλας, PhD, Επιστημονικός Διευθυντής, Genekor MSA
Σωτήριος Μπερσίμης, Πρόεδρος, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς
Μαρία Γαζούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Αντωνόπουλος, MD PhD, Δ/ντης Τμήματος Ογκολογίας/Αιματολογίας, AstraZeneca Ελλάδος

Ομιλία-Παρουσίαση
Edith Frénoy, Director of Market Access/HTA, European Federation of Pharmaceutical Industries Associations (EFPIA)

Κοινά σημεία της ελληνικής νομοθεσίας με την επικείμενη τροποποίηση του EUnetHTA διαπίστωσε η E. Frénoy, προτείνοντας στην Πολιτεία να επικεντρώσει τους λιγοστούς πόρους της συμπληρώνοντας αντί να αναπαράγει όσα έχουν ήδη γίνει. «Ο ΗΤΑ δεν αποτελεί εργαλείο μείωσης των τιμών, αλλά αξιολόγησης της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του κλινικού οφέλους» συμπλήρωσε.

Ομιλία-Παρουσίαση
Κώστας Αθανασάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τομέας Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας & Πρόεδρος, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας

Να αντλήσουμε καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία για τον ΗΤΑ και να τις προσαρμόσουμε στις τοπικές ιδιαιτερότητες, πρότεινε ο Κ. Αθανασάκης. «Βασική προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής ενός συστήματος ΗΤΑ ήταν και παραμένει διαχρονικά η πλαισίωσή του με σαφείς και τεκμηριωμένες διαδικασίες» τόνισε.

Στρογγυλό τραπέζι 3: «Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας: Προκλήσεις, εμπόδια, προοπτικές»

Συντονιστής: Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Γιάννης Βλόντζος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδος & Κύπρου Merck Hellas AE Αντιπρόεδρος, Υπεύθυνος Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης Τεχνολογιών Υγείας, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)
Καίτη Αποστολίδου, Αντιπρόεδρος, ECPC-European Cancer Patient Coalition & Πρόεδρος, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.)
Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Δ.Σ., Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» & Πρόεδρος, Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας
Δημήτρης Κούβελας, MD, BPharm, PhD, Καθηγητής Κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος, Επιτροπή Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων
Κώστας Αθανασάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τομέας Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή ΔημόσιαςΥγείας & Πρόεδρος, Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας
Γιάννης Ποδηματάς, Ειδικός Σύμβουλος, Υπουργείο Υγείας
Πάνος Χ. Σταφυλάς, MD, MSc, PhD Σύμβουλος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και Ηλεκτρονικής Υγείας, Ειδικός Καρδιολόγος – ESH Hypertension Specialist, Γενικός Διευθυντής/Επιστημονικός Υπεύθυνος, HealThink, Θεσσαλονίκη

photo_hic

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_hic

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Η διοργάνωση των βραβείων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Υπεύθυνος Προγράμματος:
Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Υπεύθυνη Ομιλητών:
Μαριάνα Βαζαίου, Events Executive, Ethos Media | Τ: 210 998 4932 | vazaiou.m@ethosmedia.eu

Υπεύθυνος Συντονισμού & Logistics:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu

Υπεύθυνη Social Media:
Χριστίνα Τσούχλαρη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Ethos Media | Τ: 210 998 4917 | tsouchlari.c@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Χορηγιών:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, General Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4864 | ouzounis.k@ethosmedia.eu
Χρήστος Χαραλαμπάκης, Key Account Manager, Τ:210 998 4915 | charalampakis.c@ethosmedia.eu
Κωνσταντίνος Ραμπίδης,
Key Account Manager, Τ:210 998 4876 | rampidis.k@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Συμμετοχών & Εγγραφών:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

Οργανωτική Ομάδα:
Άρης Λαυδής, Υπεύθυνος Γραμματειακής Υποστήριξης, T: 210 998 4866 | lavdis.a@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

Δημοσιοραφική Ομάδα:
Βασιλική Αγγουρίδη, Senior Health Editor, Virus.com.gr – Pharma&Health Business, Ethos Media T: 210 998 4916 |  agouridi.v@ethosmedia.eu
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου, Health Editor, Virus.com.gr – Pharma&Health Business, Ethos Media T: 210 998 4916 |  aliferopoulou.i@ethosmedia.eu

photo_hic

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_hic

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης